„Héritage”, de Miguel Bonnefoy, premiul Goncourt – Alegerea României pe 2020

Foto: news.ro

Ieri, romanul „Héritage”, scris de Miguel Bonnefoy, a fost desemnat câştigător al premiului Goncourt – Alegerea României pe 2020 dintr-o listă  ce cuprindea 15 titluri nominalizate, potrivit unui comunicat news.ro.

Acesta constituie romanul preferat al studenţilor români din şase universităţi din ţară.

Cartea lui Bonnefoy, scriitor de origine franceză şi venezueleană, a fost lansată în vara acestui an. Povestea lui are loc în Santiago de Chile şi are în centru o casă unde au locuit mai multe generaţii ale unei familii. Romanul vorbeşte despre o moştenire spirituală, politică, identitară. Autorul urmăreşte istoria intregii familii, care s-a reconstruit identitar. „Este un roman inovator”, au spus studenţii.

Miguel Bonnefoy are 33 de ani și a debutat literar cu „Le Voyage d’Octavio” în 2015, reușind să ajungă  finalist al premiului Goncourt pentru primul roman.

Premiul Goncourt – Alegerea României 2020 este decernat pentru al optulea an consecutiv. Această mare consultare literară, cu un concept inedit, se doreşte a fi un barometru al preferinţelor de lectură ale tinerilor români. Încă de la crearea sa, evenimentul a contribuit la afirmarea vocii acestora din urmă în lumea criticii literare tinere din Europa, punând în evidenţă inteligenţa cu care studenţii români descifrează şi analizează curentele artistice continentale, privirea lor critică asupra dezbaterilor de actualitate, dar şi forţa mereu reînnoită a francofoniei în România.

 De altfel, România este a cincea ţară din „constelaţia” Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2012), Liban (2012) şi Italia (2013). În prezent, 20 ţări şi regiuni din lume aleg şi decernează un asemenea premiu Goncourt.

Juriul, format din reprezentanţii studenţilor facultăţilor de limba şi literatura franceză a şase universităţi din România (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu şi Timişoara), a deliberat joi, la Biblioteca Naţională a României.