26 iunie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Guvernul se retrage din băncile cu acţionariat rusesc, Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

Foto: News.ro

Guvernul României are, miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei, două proiecte de lege prin care ţara noastră se retrage din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii, bănci cu acţionariat rusesc.

Mai exact, pe agenda Executivului se află denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internationale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci Guvernul României întreprinde, astfel, demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică, potrivit News.ro.

Trebuie menționat faptul că cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică  vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor, ”Acţiuni generale”, se precizează în proiect. De asemenea, Guvernul României întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii. Se denunţă, în acest fel, Acordul interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, la care România a adrerat prin Decretul nr. 24/1971 şi Protocolul deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova, ratificat prin Legea nr. 244/2016, de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970.

Print Friendly, PDF & Email