Guvernul Orban a fost demis! Moțiunea de cenzură, votată de 261 de parlamentari

Foto: hotnews.ro

Guvernul României condus de Ludovic Orban a fost demis la doar trei luni de la învestirea sa în funcție. Acest lucru s-a întâmplat după ce moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR a trecut în urma votului în Parlament, scrie digi24.ro.

Rezultatul votului a fost anunțat de secretarul Camerei Deputaților, Olguța Vasilescu. Au fost prezenți 423 de parlamentari, fiind exprimate 400 de voturi. Dintre acestea, s-au înregistrat 261 de voturi „pentru” moțiunea de cenzură și 139 de voturi „împotrivă”. Nu au fost voturi anulate și nici abțineri. Pentru ca moțiunea de cenzură să aibă succes era nevoie de 233 de voturi favorabile.

Așteptăm să fim chemați la Cotroceni. O să am o discuție și cu Victor Ponta, să avem o propunere comună de premier. Până acum nu s-a întâmplat să treacă o moțiune cu acest scor, înseamnă că s-au mobilizat mulți colegi. Este un scor impresionant”, a spus Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD. 

Ludovic Orban a oferit și el primele declarații după anunțarea rezultatului votului pentru moțiunea de cenzură. ,,Guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în trei luni. Suntem mândri de faptul că am reașezat România in rândul țărilor europene, pe picior de egalitate. De asemenea, suntem mândri că am refăcut încrederea mediului de afaceri în Guvernul României. Am corectat grave erori. Aduc aminte de câteva lucruri: abrogarea recursului compesatoriu, rectificarea bugetară care a salvat în ultimul moment bugetul Românei și ne-a permis să plătim toate datoriile proovate de Guvernul PSD. Am adoptat proiectul de lege al bugetului de stat până la 31 decembrie”, a spus Ludovic Orban.

Ca urmare a faptului că a picat Guvernul, președintele Klaus Iohannis va chema partidele politice la consultări și va desemna un alt prim-ministru. Acesta va avea la dispoziție 10 zile să-și alcătuiască Cabinetul, iar apoi va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere.