Guvernul a lansat o platformă pentru înregistrarea somajului tehnic

Astăzi Guvernul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a anunţat lansarea platformei digitale aici.gov.ro/home. Ea a fost realizată pentru a servi ca intermediar pentru înregistrarea tuturor documentelor adresate instituţiilor publice care nu au un sistem propriu de registratură online, conform Agerpres.

Această platformă pune la dispoziție  mijlocul prin care persoanele juridice pot să transmită către reprezentanţele judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM) cererea prin care solicită şomajului tehnic potrivit OUG 30/2020 modificată prin OUG 32/2020.

“Şomajul tehnic permite societăţilor private să solicite plata de la bugetul de stat a 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor angajaţilor respectivelor societăţi”, se specifică în comunicat transmis de ADP.

De asemenea, începând de săptămâna viitoare platforma va pune la dispoziție şi instrumente necesare plăţii indemnizaţiei pentru alţi profesionişti, cooperatişti şi structuri sportive sau persoane fizice care au avut venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe, afectaţi prin instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.