Guvernul a adoptat amnistia fiscală! Vezi cine scapă de datorii

Eugen Teodorovici a explicat ce înseamnă amnistia fiscală, pe care el o numește restructurare financiară. Foto: stiri.tvr.ro

Guvernul României a adoptat în ședința sa de astăzi amnistia fiscală. Astfel, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice vor putea beneficia de o serie de facilităţi fiscale, scrie adevarul.ro.

 „Astăzi s-a aprobat un act normativ foarte aşteptat, un mecanism spunem noi de restructurare financiară, deci nu este o amnistie fiscală, cum din păcate este denumit în spaţiul public. Nu pentru a aduce bani la buget, cum se mai spune. Nu acesta este motivul, ci această iniţiativă este lansată ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri, chiar şi cu structuri internaţionale, pot invoca Fondul Monetar Internaţional”, a declarat Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Finanțelor publice a mai precizat că măsurile luate „nu sunt dedicate şi sunt condiţionate”, iar  restructurarea despre care vorbea se poate întâmpla în condiţiile în care un plan foarte clar este şi respectat. Restructurarea financiară va intra în vigoare de la momentul în care se publică în Monitorul Oficial.

Odată cu adoptarea amnistiei fiscale au apărut și discuțiile care vizează ce fel de datorii pot fi șerse. Există astfel un scenariu care vizează  o serie de măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei. Vorbim în aceste cazuri de existența unui plan de restructurare, o plată eşalonată şi o supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii. De această măsură pot beneficia 31 de companii de stat, cu datorii totale de 1,73 miliarde de lei, 28 de companii cu capital mix (stat plus privat), cu datorii de 917 milioane lei, peste 2.600 de companii private, cu datorii de 21,5 miliarde de lei, dar şi 30 de instituţii publice cu datorii de aproape 130 milioane de lei.