GRECO critică dur România! Specialiștii anticorupție au făcut publice două rapoarte

Rapoartele GRECO sunt extrem de dure la adresa României (foto: stirileprotv.ro)

Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) critică dur România în două rapoarte făcute publice astăzi, 9 iulie. Potrivit hotnews.ro, specialiștii GRECO constată că doar una dintre cele cinci recomandări specifice cuprinse în Raportul ad-hoc a fost implementată și că celelalte patru recomandări au fost ignorate.

GRECO insistă ca Secția Specială pentru Investigarea Magistraților să fie desființată (foto: Consiliul Europei)

La fel s-a întâmplat și cu recomandarea GRECO de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.  Mai mult decât atât,  specialiștii anticorupție critică și amendamentele apărute în noua legislație din țara noastră . Unele dintre ele vizează  numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt, independența funcțională a procurorilor și răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor, care reprezintă amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România.

Singura veste bună este că GRECO salută faptul că în 4 iunie 2019 premierul României, Viorica Dăncilă,  a anunțat intenția de a abandona reformele judiciare controversate și încurajează autoritățile să implementeze în totalitate recomandările GRECO fără orice altă întârziere.