Google a închis un serviciu pentru a proteja datele utilizatorilor

Foto: news.ro

Google a închis un serviciu oferit operatorilor wireless la nivel global. Serviciul permitea evaluarea calității semnalului. Potrivit news.ro, decizia a fost luată din cauza îngrijorării companiei că distribuirea datelor utilizatorilor sistemului Android ar putea atrage atenţia utilizatorilor şi autorităţilor de reglementare.

Acțiunea de retragere a serviciului i-a dezamăgit pe operatorii wireless care utilizau datele în cadrul procesului decizional privind extinderea sau actualizarea acoperirii lor. Google a arătat cât de mare este îngrijorarea companiei cu privire la confidențialitatea datelor, chiar dacă acestea sunt anonime.

Serviciul Mobile Network Insights al Google a fost lansat în martie 2017 și era o hartă care arăta operatorilor puterea semnalului şi viteza de conectate oferite în fiecare zonă. Datele proveneau de la dispozitive cu sistemul de operare Android, instalat pe circa 75% din smartphone-uri la nivel mondial.

Mai mult, erau vizate doar datele utilizatorilor care aleseseră distribuirea către Google a istoricului locaţiei lor şi a modului de utilizare. Datele erau agregate, ceea ce înseamnă că nu ofereau o legătură explicită între informaţii şi un anumit utilizator.