Garda de Mediu Vaslui a aplicat amenzi de peste 400 mii lei

Garda de Mediu Vaslui a desfășurat în primul semetru al anului 449 controale la obiective și instituții care au activități cu impact asupra mediului. Dintre acestea 186 au fost planificate (conform planului anul de control) și 263 au fost neplanificate, potrivit reprezentanților Comisariatului Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu (GNM). Pentru că au fost găsite nereguli, inspectorii au aplicat 53 de amenzi, în valoare de 408.000 de lei și 39 de avertismente, potrivit unui comunicat tvtotal.ro

“Neconformitățile constatate în timpul controalelor au constat în: nedepunerea la termen a declaraţiilor la fondul pentru mediu (amendă 5.000 lei ); neasigurarea colectării selective, transportului și valorificării deşeurilor în unele zone de pe teritoriul comunelor județului (amenda 15.000 lei); lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor conform prevederilor legale (amendă 7000 lei); arderea diverselor deşeuri amestecate (amendă 10.000 lei); gestionarea necorespunzătoare a uleiurilor uzate (amendă 10.000 lei); nepredarea și/sau depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor de ambalaje contaminate provenite de la produsele fitosanitare (amenda 2.000 lei). Valoarea amenzilor aplicate a fost între 1.000 lei şi 10.000 lei persoanelor fizice şi între 2.000 lei şi 30.000 lei persoanelor juridice. Cele  53 amenzi aplicate au fost  achitare, niciuna nefiind contestată”, a declarat Cristian Gabriel Laic, comisarul șef al Comisariatului Județean Vaslui al GNM.

Pentru anul 2019 GNM Vaslui are în vedere obiective precum:

  • Modul de colectare a deșeurilor menajere din județul Vaslui și eliminarea prin depozitare la Depozitul ecologic de deşeuri Roşieşti. Există amenajată și funcționează prima celulă a depozitului, pe o suprafață de 9,7 ha cu o capacitate proiectată de 1. 380 .000 mc.
  • Determinarea  operatorilor economici dar și pe oamenii să depoziteze deșeurile menajere doar la punctele publice de colectare. Pentru restul deșeurilor: substanțe periculoase, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, anvelope uzate, acestea sa fie eliminate la punctele special amenajate.
  • verificarea companiilor care au activitate agricolă astfel încât să se realizeze mai corect gestionarea substanțelor și preparatelor periculoase, precum și managementul deșeurilor de ambalaje provenite de la acestea.