28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Gala UNITER: ”Inimă şi alte preparate din carne”, regia Radu Afrim a fost ales cel mai bun spectacol

Foto: Agerpres

Spectacolul “Inimă şi alte preparate din carne” de Dan Coman, regia, video şi universul sonor Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, a fost desemnat cel mai bun spectacol la cea de-a XXIX-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc, luni seară, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale din Bucureşti, potrivit unui comunicat Agerpres. 

Premiul i-a fost înmânat de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, managerului Naţionalului craiovean, Alexandru Boureanu.

“Teatrul a demonstrat rezilienţă în această perioadă, am tot văzut, am auzit oameni care se pregăteau să facă proiecte live aici pe scândură şi pe urmă au ajuns să facă proiecte de teatru radiofonic. Care-i diferenţa între rezilienţă şi rezistenţă? Când eşti rezistent doar te opui şi eşti atât de puternic încât rezişti unui factor care te atacă. Rezilienţa înseamnă că depăşeşti o perioadă grea şi transformându-te în perioada aceasta. Asta a demonstrat-o arta teatrală în perioada aceasta şi nu numai, cultura în general a dat dovadă de rezilienţă, se poate adapta. (…) Asta va face şi în continuare. Să ştiţi că au fost multe momente grele în cultură, cultura a trecut prin momente mai grele decât cel de acum. Au fost momente când mari artişti au cântat chiar în tranşee pentru a îmbărbăta soldaţii români şi, cu toate acestea, cultura nu numai că nu a murit, dimpotrivă, a progresat”, a spus ministrul Culturii, la momentul oferirii premiului.

Alexandru Boureanu şi-a felicitat colegii pentru obţinerea premiului şi a men’ionat  că acesta “este un rezultat al trupei de actori şi, bineînţeles, al tehnicienilor”.

Printre laureaţii galei s-a numărat actorul Marcel Iureş, care a primit Premiul pentru întreaga activitate.

În privința categoriei Cel mai bun spectacol au mai primit nominalizări “Villa Dolorosa” de Rebekka Kricheldorf, regia Theodor-Cristian Popescu, scenografia Irina Moscu, Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania “Liviu Rebreanu”; “Verde tăiat” de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr, scenografia Andreea Tecla, Asociaţia Pro Teatru, Zalău (proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional).

Premiul pentru cea mai bună regie a fost  acordat lui  Carmen Lidia Vidu pentru spectacolul “Jurnal de România. 1989”, producţie a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Distincţia i-a fost înmânată regizoarei de primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

“Vreau să vă mulţumesc că rezistaţi şi aţi rezistat, şi cred că despre asta e vorba: cum facem ca fenomenul cultural să nu fie un act de rezistenţă, cum facem să schimbăm paradigma, astfel încât cultura să fie văzută, să fie prinsă în mentalul colectiv nu ca o cenuşăreasă, ci ca un motor de dezvoltare şi împreună cu educaţia să fie percepută ca şi coloană vertebrală a unei societăţi, a societăţii româneşti”, spus primarul Capitalei înainte să anunţe câştigătorul premiului pentru cea mai bună regie.

Nominalizaţi au mai fost Cristian Ban pentru spectacolul “MaMe”, textul creaţie colectivă, Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galaţi; Leta Popescu pentru spectacolul “(In)corect” de Leta Popescu, Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca (spectacol produs în cadrul programului cultural “Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional).

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de actorul Răzvan Vicoveanu pentru rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov din “Revizorul” de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul “Regina Maria” Oradea. Nominalizări au mai primit Bogdan Farcaş pentru rolul Titta Nane din “Gâlcevile din Chioggia”, după Carlo Goldoni, regia Vlad Trifaş, Teatrul “Toma Caragiu” Ploieşti; Şerban Gomoi pentru rolul Tânărul din “O haită de sfinţi” de Neil LaBute, regia Vlad Zamfirescu, Teatrul “Nottara”, Bucureşti.

La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, câştigătoare a fost desemnată actriţa Emoke Kato pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul “Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca. Nominalizări au mai primit Eliza Noemi Judeu pentru rolul Tiadora din spectacolul “Tiadora”, după Maria Manolescu Borşa, regia Sorin Militaru, Teatrul Municipal “Bacovia” Bacău; Alexandra Vicol pentru rolul Fundă din spectacolul “Portugalia” de Zoltan Egressy, regia Vladimir Anton, Teatrul “Mihai Eminescu” Botoşani.