Foarte puțini români din Diaspora s-au înscris pentru votul la prezidențiale! Vezi avertismentul AEP

La alegerile europarlamentare din 26 mai, românii din Diaspora au stat la cozi uriașe ca să voteze. Acum, Autoritatea Electorală Permanentă anunță că doar 28.800 de români din străinătate s-au înscris pentru votul la alegerile prezidențiale. Foto: greatnews.ro

Numărul românilor din străinătate înscriși pentru vot la alegerile prezidențiale este  dezamăgitor de mic! Este avertismentul lansat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) care precizează că până acum s-au înscris doar 28.800 de români din Diaspora ca să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale, potrivit hotnews.ro. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care mai sunt doar 13 zile în care românii se pot înscrie pe portalul votstrainatate.ro, lansat în 28 iulie.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, susține că românii din străinătate au cerut misiunilor diplomatice să înființeze câteva sute de secții de votare, însă în baza înregistrărilor de până acum nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții. Acesta face apel către românii aflați în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autoritățile să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

,,Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare şi au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie şi 22, 23, 24 noiembrie 2019. Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a precizat președintele Autorității Electorale Permanente.