12 august 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Flagrant la Mihai Niculescu de la cotidianul Libertatea – acesta a fost prins luând șpagă pentru publicarea de articole comandate

Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite pe care le poate avea un jurnalist, informarea corectă, binele public și standardele jurnalistice trebuie apărate. Asistăm însă tot mai des la grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice și constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită. Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale au depăşit orice limite.
Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile care decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.
Se creează în mod fals confuzia voit indusă că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public, dar responsabili de cele mai grave derapaje sunt doar câţiva jurnalişti printre care și Mihai Niculescu care în prezent publică articole în ziarul Libertatea. Pentru public este șocant că asta se întâmplă tocmai la un ziar fondat în 22 decembrie 1989, devenit astfel ”primul ziar independent al Revoluției Române din 1989”, precum este Libertatea.
Surse de încredere, printre care și colegi apropiați de Mihai Niculescu, au dezvăluit redacției noastre modul de funcționare și organizare a rețelei de redactare și publicare a articolelor “la comandă”, condusă de Mihai Niculescu, care folosește și profită de cotidianul Libertatea, de cota de piața bună și de brandul de renume al acestui ziar.
Apropiații lui Mihai Niculescu au arătat că acest jurnalist primește comenzi periodice de la diverse persoane interesate, pe o filieră restrânsă de recomandări, pentru a redacta și publica articole cu o temă “la comandă” care sa favorizeze în diverse conjuncturi de piață, economice sau politice, pe cei care plătesc sume de 5.000 ,10.000 și chiar 20.000 euro, în funcție de importanță către Mihai Niculescu, pentru fiecare articol publicat.
Legăturile apropiate ale lui Mihai Niculescu cu lumea interlopă și cu zona infracționalității pe direcția publicării de articole “la comandă” a fost subiectul revoltei colegilor acestuia, care au început să se simtă amenințați de comportamentul și de acțiunile ilegale ale colegului lor de breaslă.
Un articol de presă care a adus un venit de 10.000 euro, redactat și publicat de Mihai Niculescu, este Intitulat “Eugen Teodorovici modifică legea, ca să salveze de la demolare terasele construite ilegal pe malul mării” (https://www.libertatea.ro/stiri/eugen-teodorovici-a-introdus-amendament-terasele-construite-ilegal-pe-malul-marii-3051098) prin care Mihai Niculescu îl atacă într-un mod nejustificat pe fostul ministru PSD, aducându-i acuze care nu pot fi verificate și calomnii repetate, concluzionând că Eugen Teodorovici ar fi avut un interes personal în promovarea unei legi prin prisma faptului că acesta ar fi asociat în TMC Romteam Business SRL împreună cu un oarecare Răzvan Milescu, care, la rândul lui al fi administrator al firmei Noche Caliente SRL, care ar fi inchiriat două sectoare de plajă la Năvodari și ar fi ridicat fără autorizație baruri și terase, care acum trebuie demolate!
Acest articol a fost preluat și de alte publicații. Adevărul din spatele acestui articol și a acuzațiilor nefondate este comanda dată lui Mihai Niculescu de oponenții lui Eugen Teodorovici, oamenii din tabere politice diferite, așa cum arată colegii jurnalistului corupt.
Un alt articol comandat de oponenții fostului primar al municipiului Timișoara, Nicolae Robu, pune sub tirul lui Mihai Niculescu pe fostul edil, aducându-se acestuia acuzații neprobate privind achiziții frauduloase și restituiri de terenuri în perioada mandatului acestuia. Este vorba despre articolul redactat de același Mihai Niculescu sub titlul “Nicolae Robu respinge ideea unor grupuri de interese: Am prieteni, dar prietenia nu se amestecă cu activitatea asumată de serviciu” (https://www.libertatea.ro/stiri/nicolae-robu-sustine-ca-nu-exista-grupuri-de-interese-3033198).
Edilul din Timișoara este acuzat că ar fi retrocedat prietenului său, omul de afaceri Teodor Tuducan, un teren aflat pe Calea Dorobanților. Probă stă faptul că Robu ar fi fost ulterior în concediu în Sardinia cu Tuducan. O altă acuzație este că editul ar fi cumpărat palmieri din bugetul Primăriei pentru a înfrumuseța orașul, în valoare de 10.000 euro. În realitate, prețul a fost la jumătate, 5.600 euro.
Adevarul a ieșit și aici la suprafață, suma pentru acest articol fiind mai mică, de doar 5.000 euro. Cel care a încasat-o este același jurnalist corupt Mihai Niculescu iar cel care a plătit este reprezentantul oponenților lui Nicolae Robu, din apropiere lui Gheorghe Ciuhandru.
Articolul “Patru italieni și un român, condamnați în Italia pentru legături cu Cosa Nostra. Au afaceri cu gunoi și în România” (https://www.libertatea.ro/stiri/patru-italieni-si-un-roman-condamnati-in-italia-pentru-legaturi-cu-cosa-nostra-au-afaceri-cu-gunoi-si-in-romania-2677475 ), comandat de Nelu Iordache lui Mihai Niculescu, în care se aduc acuzatii unor societăți din domeniul gestiunii deșeurilor, concurente cu societățile lui Nelu Iordache din Călărași și din Tunari (https://romanialibera.ro/la-zi/investigatii-romania-libera/nelu-iordache-deschide-bomba-ecologica-de-reciclare-fictiva-a-deseurilor-din-tunari-827413/), au adus 15.000 euro jurnalistului corupt, așa cum relatează colegii de redacție ai acestuia.
Prin acest articol se aduc acuzații grave unor societăți și persoane, acuzații privind apartenența la mafia italiană fără verificări și probe minime, așa cum cere deontologia profesională a oricărui jurnalist, mai ales că statul italian a introdus certificatele antimafia care pot fi verificate extrem de ușor de oricine este interesat, mai ales de către o redacție de știri. Dar deontologia profesională și onestitatea se pierd în schimbul sumelor consistente primite de la Nelu Iordache aflat în acest moment în închisoare, fiind condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală de 2 milioane de euro.
Articolul menționat mai sus a fost publicat și pe site-ul de știri Realitatea.net (https://www.realitatea.net/stiri/actual/schema-ninel-cavalgenica-badanoiu-mafia-camuflata-in-agentia-de-mediu-ilfov_5f213d06eba2c6590c33ce32 ) ca urmare a unui demers făcut de Mihai Niculescu la un jurnalist din aceeași rețea coruptă dar și în ziarul Puterea (https://www.puterea24.ro/dezvaluiri/cine-este-ninel-caval-barbatul-acuzat-ca-este-omul-mafiei-italiene-in-romania-198524.html ) care aparține lui Nelu Iordache prin interpusul acestuia, Mădălin Stan (https://newsweek.ro/investigatii/mostenitorul-lui-nelu-iordache-un-fante-de-dorobanti ).
Jurnalistul care face parte dintr-o rețea sau dintr-un act de corupție și se folosește de statutul său, fie de publicația unde este angajat, pentru a oferi protecție persoanelor sau firmelor pe care le simpatizează în timp ce îi expune într-o manieră agresivă pe concurenții sau oponenții politici ai acestora, are denumirea de jurnalist corupt în mod activ.
Potrivit Codului Deontologic al Jurnalistului Elaborat de Convenția Organizațiilor de Media, activitatea mediatică este exercitată prin prisma principiilor de integritate, jurnalistul este dator să semnaleze neglijența, injustiția și abuzul de orice fel.
Jurnalistul care distorsionează intenționat informația, care face acuzații nefondate și defăimează, săvârșește abateri profesionale de maximă gravitate. Este de datoria jurnalistului să facă demersuri pentru a verifica informațiile înainte de a le publica. Informațiile false sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice să creadă că sunt false nu vor fi publicate.
Conform aceluaiși Cod Deontologic, nu se vor aduce acuzații fără să se ofere posibilitatea celui invinuit să iși exprime punctul de vedere iar jurnalistul va da publicității punctele de vedere ale tuturor părților implicate.
Cazul lui Mihai Niculescu demonstează că în România nu există sancțiuni etice împotriva faptelor de corupție, nici în mediul politic, nici în mass media. Acest caz nu face decât să sublinieze nevoia existenței unor criterii de integritate mai puternice adoptate și aplicate în mod real atât în presă cât și de către partidele politice, pentru a se evita ascensiunea pe scară ierarhică în cadrul partidelor sau a publicațiilor de renume a persoanelor cu o moralitate îndoielnică.

 

Print Friendly, PDF & Email