Firea anunţă modificări în proiectul Oxigen care vizează introducerea vinietei pentru Bucureşti

Foto: bursa.ro

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, astăzi, că va face unele modificări în cadrul proiectului Oxigen prin care se doreşte înlăturarea poluării din Bucureşti.

”Am luat hotărârea să reformulăm acel articol care se referă la autoturismele înmatriculate în alte judeţe, dar care circulă zilnic prin Bucureşti, deci nu sporadic, întâmplător şi să îmbunătăţim acest articol mai ales că, până la urmă, este adevărat, trebuie să ne referim la norma de poluare a unui autoturism şi nu neapărat la judeţul unde este el înmatriculat, deşi corect este ca taxele şi impozitele şi pe maşini să fie încasate în Bucureşti şi nu în alte judeţe. Prin această reformulare, sugerată de unii dintre dumneavoastră, practic se propune ca toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt din Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte judeţe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi să fie privite prin prisma normei de poluare”, a anunţat Firea, într-un mesaj pe Facebook.

Edilul a mai precizat că va rămâne la ideea ca în zona centrală a Capitalei să fie interzise autoturismele non Euro şi Euro 1 şi 2. În ceea ce priveşte autoturismele cu normă de poluare Euro 3, la această categorie nu s-a stabilit deocamdată vreo modificare.

O altă modificare vizează rezidenţii din zona centrală a Bucureştiului. Aceştia ar putea fi sprijiniţi să-şi achiziţioneze o maşină nepoluantă sau ar putea primi, în schimbul maşinilor poluante, vouchere cu care îşi vor putea achiziţiona electrocasnice.

Pe data de 14 august, primarul general, Gabriela Firea, a anunţat proiectul prin care, din ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete. De asemenea, toate autovehiculele sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai putea să circule în centrul Capitalei, iar cele Euro 3 vor trebui să achite o taxă.

Proiectul va sta în dezbatere publică timp de 45 de zile.