Firea, acuzată că vrea să distrugă Pădurea Băneasa pentru amenajarea unui parc

Foto: realitatea.net

Primăria Capitalei vrea să transforme Pădurea Băneasa din zona de Nord a oraşului, în parc. Potrivit g4media.ro, mai mulți activişti de mediu susțin că lucrările vor afecta grav spaţiul verde şi că în spatele proiectului sunt interese puternice pentru dezvoltarea imobiliară a zonei.

Gabriela Firea spune că nu va face defrişări în Parcul Pădurea Băneasa, ci doar va amenaja terenul conform încadrării sale iniţiale din anul 1930, ca parc.

Conform proiectului pus pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu care are loc azi, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cere Guvernului ca o parte din Pădurea Băneasa să fie trecută din domeniul public al statului, administrată în prezent de Romsilva, în domeniul public al Primăriei Capitalei.

Suprafaţa vizată se află între Academia de Poliţie şi Grădina Zoologică şi măsoară peste 570.000 mp (57 hectare).

Autoritățile susțin că ”prin preluarea acestor terenuri, Primăria Municipiului București dorește să redea bucureștenilor o zonă importantă de recreere, de promenadă pietonală și de practicare a activităților sportive. Pentru toate acestea se vor obține toate avizele de specialitate și se vor respecta condițiile impuse de avizatori, cu afectarea minimă a vegetației forestiere”.

Activiştii de mediu sunt de părere că în spatele demersului ar exista mai multe grupuri de interese care urmăresc ca pe viitor să poată construi în zona împădurită. Primul pas pe care aceştia l-ar urmări este dotarea zonei cu utilităţi precum: apă, canal, curent.

Al doilea pas constă în faptul că, odată ce pădurea trece în administrarea Primăriei Generale, drumul forestier pe care nu se poate circula, ar putea fi transformat în drum public.