Finanţare pentru crearea reţelei naţionale a staţiilor de încărcare a maşinilor electrice

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă lansarea în dezbatere publică, până pe 30 noiembrie 2020, a programului prin care România poate dezvolta infrastructura de încărcare a maşinilor 100% electrice, potrivit Agerpres.

Bugetul pentru viitoarea sesiune de finanţare este de 96 de milioane de lei şi permite montarea a până la 1.000 de puncte de încărcare pe teritoriul României.

Spre deosebire de anul 2019, în care prioritate au avut municipiile, acum vor putea aplica şi oraşele turistice din ţară, dar şi localităţile din zonele metropolitane ale municipiilor reşedinţă de judeţ.

Ghidul de finanţare al programului derulat prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM) prevede un cuantum al finanţării de 90% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Până acum, au fost aprobate finanţările pentru 19 oraşe, respectiv pentru 142 de staţii cu 302 puncte de încărcare. Oraşele care au aprobat finanţările sunt: Zalău, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Târgu Mureş, Oradea, Baia Mare, Focşani, Satu Mare, Reşiţa, Giurgiu, Călăraşi, Slatina, Timişoara, Alba Iulia, Suceava, Galaţi, Braşov şi Deva.