9 februarie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Filmul „Metronom”, premiat la Festivalul de la Cannes, se va vedea joi la TVR Cultural

Foto: News.ro

Filmul „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, care a  reușit să obțină premiul pentru regie „Un Certain Regard”, în 2022, va fi difuzat joi, de la ora 22.00, la TVR Cultural, potrivit unui comunicat News.ro.

Regizorul Alexandru Belc imaginează povestea unui cuplu de liceeni, de 17 ani, implicat, în anii 1970 în scrierea de scrisori către emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă.

Reprezentând unul dintre cele mai importante simboluri al rezistenţei anti-comuniste prin muzică, „Metronom” au reuțit să rămână în memoria colectivă a celor care au trăit perioada „Epocii de Aur”, ca fiind un mod de a evada din coşmarul dictaturii comuniste, însoţiţi de vocea realizatorului Cornel Chiriac, care a prezentat emisiunea din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat, la München.

Atunci când a fost întrebat de organizatori ce îşi doreşte ca oamenii să reţină despre film, regizorul Alexandru Belc a spus atfel: „Sper că acest film va ajunge şi la tineri. Vreau să înveţe că a fost un timp în care conceptul de „niciodată”, „niciodată nu ne vom mai vedea”, a fost extrem de real. Acum uităm adesea cum era să creşti într-un regim autoritar, cum era viaţa unui adolescent în acele timpuri”.

Filmul „Metronom” (2022) a câştigat premiul pentru regie Un Certain Regard la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Din distribuţie fac parte actorii Şerban Lazarovici, Mara Bugarin, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri şi Alexandru Conovaru.

Print Friendly, PDF & Email