Filmul „La drum”, de Dumitru Budrala, relansat online de Ziua Culturii Naţionale

 

Foto: news.ro

„La drum” constituie primul documentar observaţional din România și a fost regizat de  Dumitru Budrala. Acesta prezintă povestea transhumanţei păstorilor din Transilvania și cu ocazia Zilei Culturii Naționale va fi relansat online.

Inițial a fost lansat la Cinema du Reel din Paris şi a fost premiat la festivaluri naţionale şi internaţionale. Filmul surprinde esenţa a ceea ce înseamnă transhumanţa în România la început de Mileniu III şi dintotdeauna.

Mai exact, „La drum” observă îndeaproape viaţa dură a păstorilor din Munţii Carpaţi, care pleacă în transhumanţă în fiecare an, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii pentru turmele lor, potrivit unui comunicat news.ro.

Ajutat de o cameră observaţională, regizorul se aşază în ascultare. Încearcă în mod delicat  să găsească poziţia corectă care îi oferă posibilitatea de a surprinde candoarea, dar şi brutalitatea din viaţa ciobanilor. Filmul are un aspect de brut, care întăreşte efectul de real. Oferă astfel publicului sentimentul că pătrunde în intimitatea personajelor.

„Acest Drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. Este romantic, periculos şi foarte real. Şi este parcurs încă în zilele noastre. Filmul La drum arată viaţa neştiută a ciobanilor transhumanţi, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber şi înfruntă vremea, animalele sălbatice şi autorităţi haine”, spune regizorul Dumitru Budrala, care mărturiseşte că transhumanţa este un subiect care îl preocupă încă din copilărie.

Filmul a fost realizat în anul 1998 și are o durată de  43 de minute. Se va putea vedea vineri, 15 ianuarie de la ora 18:00, pe site-ul https://www.astrafilm.ro/la-drum/ şi pe pagina de Facebook Astra Film Festival.