Filmul “colectiv”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar, lansat în SUA şi Marea Britanie

Filmul “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, propunerea României pentru o nominalizare la secţiunea “cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar, va intra, de vineri, în cinematografele şi platformele VOD (video-on-demand) din SUA, Canada, Marea Britanie şi Irlanda, potrivit news.ro.

Aceasta este prima oară când un documentar constituie propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

Critica de film şi presa a adus numai cuvinte de laudă filmului, relatând că este unul dintre cele mai bune şi relevante filme documentare ale momentului. The Guardian, The Times, Daily Mail, New York Times, Los Angeles Times, Washington Post, Chicago Tribune, IndieWire, Variety, Hollywood Report, Sight and Sound au refăcut traseul evenimentelor de după incediul din clubul Colectiv, aşa cum au fost redate de film.

Pe Metacritic, cea mai mare platformă internaţională de recenzii de filme, muzică şi seriale, “colectiv”  a ajuns la un scor de 94 din 100, pe baza a 15 recenzii din partea criticilor.

“colectiv” este un documentar observaţional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de “All the Presidents’ Men” (Toţi oamenii preşedintelui) sau “Spotlight”, a scris The Guardian.

“Unele documentare asigură că lumea este un loc mai bun atunci când se termină, inegalitatea fiind astfel expusă; altele insistă că lumea ar putea fi mai bună. “colectiv” nu oferă astfel de remedii paliative. În schimb, schiţează un exemplu utopic onest, emoţional, oarecum demodat, despre ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puţin îngrozitoare”, potrivit The New York Times.

Este important de știut că premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale, printre care New Directors/ New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

Distribuţia în cinematografele din Româniaa fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI – Elveţia şi YES Docu – Israel.