28 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin începe astăzi

 

Foto: Reuters

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este  primul mare festival de  film al anului desfăşurat în Europa și îşi deschide porţile începând de astăzi.  Celebrități  precum Sigourney Weaver, Javier Bardem şi Hillary Clinton  sunt aşteptate pe covorul roşu al celei  de-a 70-a ediții, potrivit Agerpres.

Celebra actriţă din ”Alien” va deschide ceremonia alături de Margaret Qualley, care face parte din distribuţia ”Once upon a time in Hollywood”, de Quentin Tarantino. Amândouă vor prezenta filmul ”My Salinger Year”, realizat de canadianul Philippe Falardeau (prezentat în afara competiţiei), despre ambiţiile literare ale unei tinere care lucrează pentru un agent celebru.

Juriul, prezidat de actorul britanic Jeremy Irons, de această dată îi reunește pe actorii Berenice Bejo (”The Artist”) şi Luca Marinelli (”Martin Eden”), precum şi pe regizorii Kenneth Lonergan (”Manchester by the sea”) şi Kleber Mendonça Filho (recompensat la Cannes în 2019 pentru pelicula ”Bacurau”).

Este cunoscut faptul că anul trecut, juriul prezidat de Juliette Binoche a acordat marele trofeu filmului ”Synonymes”, de Navad Lapid, ce a prezentat tema identităţii israeliene.

Această ediţie nu este doar una aniversară (cea de-a 70-a), mai cu seamă că deschide un nou capitol pentru Berlinală: după aproape 18 ani la conducerea festivalului, germanul Dieter Kosslick predă ştafeta unui duo mai tânăr compus din italianul Carlo Chatrian, fostul director al festivalului de film de la Locarno, şi regizoarea olandeză Mariette Rissenbeek.

Vor fi 11 zile de festival unde vor fi proiectate circa 340 de filme din lumea întreagă, 18 dintre acestea “se luptă” pentru Ursul de Aur, care va fi înmânat abia pe 29 februarie.

Vor fi și filme românești care ne vor reprezenta. Printre ele se numără lungmetrajul “Malmkrog”, în regia lui Cristi Puiu, ce va fi proiectat în premiera pe 21 februarie în deschiderea noii secţiuni competiţionale Encounters.

Tot în secţiunea Encounters va rula și filmul ”Služobníci” (Servants), coproducţie Slovacia-România-Cehia-Irlanda, din distribuţia căreia face parte actorul român Vlad Ivanov.

De menționat este faptul că regizorul Radu Jude este primul român care va fi prezent la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu trei producţii: “Tipografic majuscul” şi “Ieşirea trenurilor din gară”, care vor avea premiera internaţională în secţiunea Forum, iar proiectul de lungmetraj “Somnambulii” va participa la Berlinale Co-Production Market, una dintre cele mai importante pieţe de proiecte cinematografice ce reuneşte producători, agenţi de vânzări, distribuitori şi finanţatori din întreaga lume.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns