28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Festivalul Ideo Ideis, la început de august în Alexandria şi alte opt oraşe

Foto: news.ro

Cea de-a 16-a ediţie a festivalului Ideo Ideis care constituie  cel mai mare eveniment dedicat educaţiei alternative pentru liceeni, va avea loc în perioada 9 – 15 august, în nouă oraşe din ţară.

Ediţia  din acest an propune adolescenţilor o temă sensibilă: identitatea. „Formatul din 2020 este potrivit şi în acest an, în contextul în care suntem în continuare nevoiţi să căutăm soluţii pentru a organiza festivalul în condiţii optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit după ediţia de anul trecut, desfăşurată în condiţii similare, ne-a făcut să reluăm drumul către comunităţile trupelor selectate, participante la festival”, transmit organizatorii.

Cele nouă trupe selectate şi oraşele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 – Buzău, A.C.T. – Bacău, ALTER EGO – Alexandria, AMPRENTE – Braşov, ART ATTACK – Sibiu, DRAMA CLUB – Botoşani, PRAF DE STELE – Constanţa,  SILVER – Baia Mare şi VICTORY OF ART – Bucureşti.

Alexandria rămâne nucleul Ideo Ideis şi pentru ediţia din acest an. Programul festivalului este concentrat pe ateliere de măiestrie, întâlniri cu mentori şi dezbateri pe idei culturale diverse. Spectacolele de teatru şi proiecţiile de film vor fi şi ele prezente în cele şapte zile de desfăşurare, continuând să aducă la Alexandria subiecte de interes, în rezonanţă cu tema festivalului şi explorările personale ale adolescenţilor participanţi.

Începând cu această ediţie, Ideo Ideis are şi un nou director. Liviu Romanescu, prezent în echipă de 14 ani, actor, producător şi trainer, este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti şi al The Oxford School of Drama. Prin hub-ul artistic româno-britanic Vanner Collective, al cărui co-fondator este, el organizează, din 2015, turnee naţionale şi campanii de informare prin intermediul spectacolelor de teatru, abordând subiecte precum sănătatea mentală, cenzura, empatia, fenomenul de intimidare, masculinitatea toxică şi tema moştenirilor transgeneraţionale pe filiera mamă-fiică.

„Ideo Ideis a fost locul în care m-am definit, în care am început să iau decizii legate de mine, de drumuri pe care le-am ales. Încă de la prima ediţie, acum 16 ani, a fost un loc al întâlnirilor şi al revelaţiilor. Dacă îi întrebaţi pe cei care au trecut de-a lungul anilor prin festival, cel mai probabil vă vor spune acelaşi lucru. Este unul dintre principalele motoare ale dezvoltării prin educaţie alternativă pe care România le-a avut în ultimele două decenii şi a pornit şi cel mai onest, de la tineri către tineri”, a declarat Liviu Romanescu. „De 16 ani, spiritul Ideo Ideis continuă să atragă tot mai mulţi tineri şi adulţi cu spirit tânăr. Ultimul an ne-a dat curajul sa ieşim, prin caravanele Ideo, şi spre alte oraşe din ţară. Continuăm să creştem acest dialog cu tinerii din România, să găsim împreună libertatea de a visa şi curajul de a exprima”, au spus organizatorii protrivit news.ro.