Festivalul Filmului Palestinian, online – Opt producţii, între care propunerea pentru nominalizare la Oscar, şi dialoguri cu actori şi regizori

Foto: „Gaza Mon Amour”/news.ro

Producţii cinematografice palestiniene care au fost lansate în ultimul an și propunerea pentru o nominalizare la premiile Oscar 2021, vor putea fi vizionate la a treia ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România, care va avea loc în perioada 26 – 30 noiembrie, exclusiv online.

Organizatorii au stabilit ca pe parcursul a cinci zile, publicul din România va putea să vizioneze opt filme palestiniene – două lungmetraje de ficţiune, două documentare şi patru scurtmetraje – toate prezentate şi premiate la prestigioase festivaluri de film din întreaga lume, pe platforma Eventbook.ro.

Unele filme vor fi însoţite şi de sesiuni Q&A în direct cu actori, regizori şi alţi reprezentanţi ai cinematografiei palestiniene.

„Cultura palestiniană are o continuitate milenară, iar cum filmul este una dintre cele mai apreciate forme ca limbaj artistic, demersul nostru trebuie să continue chiar şi în contextul acestei perioade atipice. Pentru prima dată ne mutăm online, dar oferim publicului un program plin de conţinut de calitate pentru că Festivalul Filmului Palestinian mizează pe o selecţie solidă cu filme de referinţă, premiate la festivaluri internaţionale, filme care se vor vedea în premieră în România. FFP este un festival care nu se adresează doar comunităţii palestiniene sau arabe, festivalul îşi propune să atragă un public interesat atât de arta filmului, cât şi de cultura palestiniană, dar şi un public interesat de o realitate socio-culturală extrem de puţin cunoscută. Şi credem că filmul ne poate apropia. Şi ne poate ajuta să ne cunoaştem mai bine”, a transmis Ionuţ Trandafirescu, fondatorul şi directorul Festivalului Filmului Palestinian şi preşedintele Centrului Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”.

De la ediţia din acest an a prestigiosului Festival de la Veneţia, vine „Gaza Mon Amour” (2020), propunerea Palestinei pentru o nominalizare la categoria „lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar. Acest filmul prezintă o poveste de dragoste – un pescar în vârstă de 60 de ani face o pasiune pentru o croitoreasă dintr-o piaţă din Gaza unde îşi vinde peştele. Producţia este, în acelaşi timp, şi o declaraţie de dragoste pentru Gaza pe care o fac regizorii filmului, fraţii Arab şi Tarzan Nasser, doi dintre cei mai importanţi cineaşti palestinieni ai momentului.

Programul FFP cuprinde şi patru scurtmetraje, grupate într-un calup: „Bethlehem 2001” („Betleem 2001”, 2020), selectat la Locarno, „Him and I” („El şi cu mine”, 2017), ambele de Ibrahim Handal – una din tinerele voci ale cinematografiei palestiniene -, „Maradona’s Legs” („Picioarele lui Maradona”, 2019), de Firas Khoury, şi „The Present” („Prezentul”, 2020), de Farah Nabulsi, câştigătorul premiului publicului la Festivalul Clermont-Ferrand.

Programul şi alte informaţii pot fi consultate pe  site-ul palestinianfilmfestival.org şi pe pagina de Facebook  a evenimentului.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish” în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina şi cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti, FFP îşi propune să ofere şansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente şi să îi cunoască pe cei mai importanţi cineaşti palestinieni.