26 septembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Festival Ideo Ideis – Ateliere dedicate adolescenţilor din Alexandria, expoziţii, întâlniri cu artişti, proiecţii, spectacole de teatru în Parcul Vedea

Foto: News.ro

Festivalul Ideo Ideis de la Alexandria ajunge anul acesta la ediţia cu numărul #17 – o ediţie care va avea un program divers, concentrat şi dedicat atât celor peste 150 de liceeni selectaţi pentru participarea la ediţia 2022, cât şi comunităţii locale. În perioada 15 – 21 august, atmosfera Ideo Ideis va (re)veni pe străzile oraşului, printr-o serie de ateliere dedicate adolescenţilor din Alexandria, expoziţii şi picturi pe ziduri, întâlniri cu artişti şi profesionişti ce regândesc implicarea comunitară, proiecţii de film, dar şi activităţi şi spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber, în Parcul Vedea, potrivit unui comunicat News.ro. 

Programul complet al ediţiei din acest an, este disponibil  și se poate consulta pe ideoideis.ro. Bilete la spectacolele profesioniste invitate la Ideo Ideis #17 se pot cumpăra de pe platforma Eventbook sau de la casa de bilete a Centrului Multifuncţional pentru Tineri, începând cu 8 august.

Ceea ce a pornit în urmă cu 16 ani ca o iniţiativă culturală la nivel comunitar, a devenit, în timp, un adevărat fenomen: un festival de teatru care adună anual în jurul lui sute de liceeni şi profesionişti din domeniul artistic, tabere de teatru şi film organizate sub umbrela Ideo Ideis, dar şi un Laborator care continuă activitatea culturală şi educaţională în Alexandria, pe tot parcursul anului. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea comunităţii locale. Pentru locuitorii oraşului care s-a transformat, în ultimii ani, o adevărată capitală a teatrului tânăr, Ideo Ideis propune şi în acest an o întreagă serie activităţi de care se vor putea bucura cu toţii, cu acces gratuit.

“Prin Ideo Ideis am redescoperit că s-a schimbat mentalitatea oraşului.”, a spus Cristiana Purcărea, profesoară de desen. “Festivalul e ca o sărbătoare pentru că tinereţea şi bucuria pe care o simţi atunci face să fie o altă energie în oraş. E ca o primăvară înflorită”, afirmă Adriana Purdel, o susţinătoare a adolescenţilor Ideo Ideis.

De această dată, o nouă provocare va fi lansată şi adolescenţilor din Alexandria care se pot înscrie pentru participarea la atelierele individuale organizate în cadrul festivalului. Liceenii care nu fac parte din trupe de teatru, dar îşi doresc să experimenteze atelierele de dezvoltare personală prin teatru, susţinute de Gabi Costin şi Liviu Chiţu, pot aplica prin completarea acestui formular: www.ideoideis.ro/festivalul. La rândul lor, profesorii din Alexandria şi Roşiorii de Vede sunt invitaţi să-şi exerseze creativitatea în cadrul atelierelor de teatru organizate la ei în oraş, în cadrul cărora vor lucra sub îndrumarea actorilor Mihai Prejban şi Sânziana Tarţa (Alexandria), Ana Covalciuc şi Nicoleta Hâncu (Roşiorii de Vede).

Seria de evenimente artistice care va anima atmosfera oraşului în zilele de festival va fi completată de dialoguri şi dezbateri cu profesioniştii invitaţi la Ideo Ideis #17. Joi seară, de la ora 19:00, masterclass-ul moderat de Vlad Tăuşance îi va provoca pe spectatori să îşi (re)imagineze lumea, într-o discuţie relaxată despre comunitate şi implicare comunitară, voluntariat, artă şi influenţa ei în diferite sfere sociale. Invitaţi la discuţie vor fi Anamaria Hâncu, fondatoarea Let’s Do It, Romania, Mădălina Dorobanţu şi Ionuţ Oprea, oamenii din spatele Asociaţiei Ferentari şi mentorii PlayHood Ferentari, şi Silvia Ciubotaru (Guţă) – psiholog, psihoterapeut şi manager al Laboratorului Ideo Ideis. Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncţional pentru Tineri, cu acces gratuit.

Print Friendly, PDF & Email