17 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

„Fading Borders”, proiectul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, va fi prezentat la Bucureşti

Foto: New.ro

Proiectul „Fading Borders”, care a reprezentat România la cea de-a şaptesprezecea ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, ce s-a încheiat pe  data de 21 noiembrie, va fi expus între 10 decembrie şi 13 februarie în clădirea Tandem din Bucureşti.

Tema lansată de curatorul Hashim Sarkis pentru cea de-a 17-a ediţie a Bienalei a fost „How will we live together?”(„Cum vom trăi împreună?“), iar echipa României a ales să abordeze pentru acest eveniment relatia dintre fenomenul migraţiei, arhitectură şi oraş.

Conform ultimelor statistici realizate de OECD, peste patru milioane de români trăiesc în afara ţării. Numai în cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de români, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuând să fie cea de-a doua cauză principală de reducere a populaţiei ţării.

„Anul acesta, Bienala din Veneţia a avut aproximativ 300.000 de vizitatori, aşadar ne bucurăm enorm că am avut ocazia să aducem în lumină fenomenul migraţiei cu care ne confruntăm la nivel global, dar şi felul în care îşi pune amprenta asupra noastră ca ţară. Putem spune că «Fading Borders» este un proiect polivalent, care expune fenomene complexe precum migraţia, relaţiile interumane şi efectele economice ale acestora, toate văzute prin lentila arhitecturii. Este o abordare multidisciplinară care stă la baza Expoziţiei Internaţionale din Veneţia şi pe care suntem entuziasmaţi să o prezentăm şi publicului român”, declară arh. Irina Meliţă, potrivit unui comunicat News.ro.

Pornind de la modul în care fenomenul migraţiei va avea impact asupra viitoarelor forme de locuire, echipa de arhitecţi din biroul de arhitectură Poster a conceput proiectul curatorial „Fading Borders”. Acesta documentează realitatea migraţiei cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, „PLECAT“ şi „Shrinking Cities in Romania“ („Oraşe româneşti în declin“). Acestea prezintă problema migraţiei excesive din două puncte de vedere diferite.

„PLECAT”, proiectul jurnalistic  care a fost realizat de echipa Teleleu (Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ), priveşte către emigranţii români şi fenomenul complex de convieţuire a acestora în cadrul diferitelor comunităţi locale din Europa. Sunt documentate dificultăţile, pe de-o parte şi, pe de altă parte, oportunităţile ivite odată cu plecarea din ţară sau episoade despre noua viaţă şi comunitatea pe care aceştia o construiesc în afara graniţelor ţării.

„Shrinking Cities in Romania” („Oraşe româneşti în declin”) reprezintă  de fapt o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfăşurare. Proiectul a luat naştere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009 asupra declinului şi contracţiei oraşelor româneşti, privite ca fenomen de amploare, dar şi drept forţă motrică a modernizării şi inovaţiei. Mici oraşe turistice, oraşe mari şi mici industriale, oraşe agricole, vechi oraşe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.

Proiectul „Fading Borders” va putea fi observat la parterul clădirii Tandem din Bucureşti, între 10 decembrie şi 13 februarie, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Print Friendly, PDF & Email