Facultatea începe cu multe costuri. Cât plătesc studenții pentru chirii în centrele universitare

Foto: hotnews.ro

​În câteva zile începe anul universitar, iar în marile orașe studenții sunt în căutarea unei cazări. Cel mai greu este pentru cei care nu au prins loc la cămin și acum trebui să facă rost de o chirie decentă. Prețurile mari de pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, București, Timișoara sau Iași sunt arhicunoscute la nivel național.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca tariful lunar în căminele de stat este între 100 și 170 de lei, în funcție de numărul de colegi cu care împarți camera, potrivit hotnews.ro. Prețuri apropiate sunt practicate și de Universitatea București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Pentru studenții care nu au reușit să se cazeze în căminele de stat mai există și varianta celor private. Costul unui loc într-un cămin privat sare de 100 de euro lunar. Mai mult, prețul pentru o cameră single poate ajunge cât cel al unei garsoniere.

Conform unui studiu de piață realizat de cei de la Analize Imobiliare, în al doilea trimestru al anului prețul mediu pentru închirierea unui apartament cu două camere a ajuns la 400 de euro în București și Cluj, iar în Timișoara și Iași a ajuns la 340, respectiv 300 euro. Însă, în trimestrul trei chiriile înregistrează un salt de 10-20%, deoarece proprietarii anticipează întoarcerea studenților.

În Capitală chiria medie pentru un apartament cu două camere ajunge la aproape 500 de euro înainte de 1 octombrie, creșteri similare fiind înregistrate și în celelalte centre universitare. În ceea ce privește o garsonieră, ultimele date arată că prețul a ajuns, în medie, la 330 de euro în București, 300 în Cluj-Napoca, 260 în Iași iar la Timișoara e aproape imposibil să găsești ceva sub 200 de euro.

Cât despre prețurile medii, trebuie ținut cont că în ele avem și imobile care nu arată prea bine sau situate în zone de unde poți face o oră până la facultate sau locul de muncă dimineața.