Facebook urmărește permanent localizarea utilizatorilor

 

Rețeaua de socializare Facebook, a făcut noi declarații, recunoscând că strânge informații despre locația utilizatorilor. Acest lucru se întâmplă din motive de securitate și în scopuri publicitare, chiar dacă  utilizatorii au activă sau nu geolocalizarea pe dispozitivele lor,  se transmite într-un comunicat AFP.

“Chiar dacă cineva nu îşi activează datele de localizare, Facebook poate totuşi să determine parţial amplasamentul lor, datorită informaţiilor pe care le furnizează prin diferitele activităţi şi conexiunile lor la diferitele noastre servicii” au explicat reprezentații Facebook într-o scrisoare trimisă către 2 senatori americani pe 12 decembrie și postată mai apoi pe Twitter.

Mai exact, se pare că democratul Chris Coons şi republicanul Josh Hawley au trimis rețelei de socializare o scrisoare în urmă cu aproape o lună dorind informații despre felul în care Facebook colectează datele utilizatorior.

“Suntem preocupaţi de eventualitatea că Facebook ar putea să nu le ofere utilizatorilor săi nivelul de control (asupra datelor lor) pe care parametrii îl lasă să se înţeleagă”, au scris cei 2, înainte de a adresa întrebări directe. De asemenea,  ei au mai adaugat:“Chiar dacă vă dezactivaţi opţiunea ‘position’, ei continuă să vă urmărească amplasamentul pentru a face bani (trimiţându-vă reclame)’, adaugă senatorul. Nu aveţi control asupra informaţiilor voastre personale.”

În dreptul la replică oferit de reprezentații Facebook, se amintește faptul că acele date de localizare permit celor care utilizează rețeaua să partajele locul unde sunt și să realizeze căutări  într-o anumită zonă. Într-o completare, se mai spune că ele permit Facebook să afișeze date cu conținuturi adecvate și personalizate utilizatorilor și îmbunătățesc mesajele publicitare.

Cât privește situația în care utilizatorii dezactivează geolocalizarea, Facebook poate identifica locația cu ajutorul unor indicii. Totuși, cele care deconspiră, în primă fază, locațiile sunt de fapt  adresele IP (sistemul de identificare a unei conexiuni la internet). În acest caz, Facebook menționează că se limitează la nivelul de oraş sau de cod poştal, cu excepţia problemelor  specifice legate de securitate.

În concluzie, trebuie amintit faptul că grupul californian colectează date personale de tot felul despre cele 2,2 miliarde de utilizatori zilnici ai platformelor sale: Instagram, Messenger, WhatsApp şi Facebook. Este cunoscut faptul că modelul său economic se bazează pe exploatarea comercială a profilurilor consumatorilor prin ţintirea publicitară extrem de precisă, la scară foarte mare.