23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Extinderea plajelor din stațiunea Mamaia, întârziată. Vezi detalii

Foto: captură video Digi24

Extinderea plajelor din stațiunea Mamaia ar putea fi întârziată, pentru că zona din larg de unde se extrăgea nisipul nu mai poate fi exploatată. Procurorii DNA spun că în adâncuri au fost descoperite fragmente cu potențial arheologic, putând fi vorba chiar de o corabie antică, potrivit digi24.ro.

Totul a început în 17 februarie când Direcţia Hidrografică Maritimă a trimis o informare către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral prin care se solicita ca într-un anumit perimetru din larg navigaţia să fie întreruptă. Este vorba inclusiv despre navele firmei care se ocupă cu reabilitarea plajelor din Mamaia. Aşa că cei de la Apele Române s-au văzut nevoiţi să găsească alte soluţii. Pentru moment, au decis să extragă nisip dintr-o zonă nerestricţionată.

„Operaţiunea este puţin îngreunată datorită zonei, destul de îngustă, de operare şi extragere a nisipului. Suntem în analiză pentru identificarea împreună cu antreprenorul a unor soluţii pentru continuarea proiectului. Nu putem să estimăm cam care vor fi întârzierile de grafic”, spune Adrian Chera, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Într-un comunicat, DNA precizează că „în zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”.

Structura din lemn acoperită cu nisip ar putea fi o epavă antică. Ea a fost descoperită la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, și la 25 de metri adâncime.

Lărgirea plajelor este un proiect de 800 de milioane de euro, din care 85% sunt bani europeni.

Lasă un răspuns