Expunerea la aer poluat crește accentuat riscul de orbire permanentă

Foto: Getty Images

Poluarea aerului reprezintă un factor de risc pentru pierderea ireversibilă a vederii ca urmare a degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV), un fenomen des întâlnit la persoane de peste 50 de ani, potrivit unui studiu preluat de digi24.ro.

Acest studiu este primul care evaluează legătura dintre poluarea aerului și progresia DMLV. Cercetătorii au urmărit schimbările produse în retină și au observat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%, în timp ce creșterea cantităților de particule mai mari, precum dioxidul de azot au dus la o creștere cu 12% a riscului de orbire.

DMLV este principala cauză a problemelor de vedere care apar la persoanele de peste 50 de ani din țările dezvoltate, iar peste 200 de milioane de persoane din toată lumea suferă de această afecțiune.

Pe de altă parte, având în vedere că există un impuls spre adoptarea de stiluri de viață mai sănătoase, impactul poluării aerului va deveni mai important, spun cercetătorii, iar spre deosebire de factorii genetici, nivelul poluării aerului poate fi redus dacă sunt luate măsuri adecvate.