20 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Expoziţie dedicată lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821 – deschisă din 3 martie, la Palatul Suţu

Foto: Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu / Facebook.com

O expoziţie dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu se va putea vedea, începând de miercuri, la Palatul Suţu, a anunţat, Muzeul Municipiului Bucureşti.

Această expoziţie urmărește conjunctura perioadei 1806 – 1821 şi personalitatea lui Tudor Vladimirescu, transformarea sa într-un erou naţional începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, potrivit unui comunicat preluat de Agerpres.

Unul dintre obiectivele principale ale expoziţiei “Tudor Vladimirescu şi memoria culturală a Revoluţiei din 1821” este punerea în vederea a impactului acestei mişcări sociale în domeniul artelor vizuale şi producţiei artistice rezultate.

Itinerariul expoziţional urmăreşte 3 direcţii pornind de la contextul sfârşitului de secol al XVIII-lea şi începutului de secol al XIX-lea, marcat de războaiele ruso-austro-turce şi de revoluţia sârbă, complicat de interesele geopolitice din zonă.

Cea de-a doua secţiune aduce o imagine asupra culturii materiale a perioadei, ce subliniază apartenenţa slugerului Tudor la administraţia fanariotă şi legăturile sale comerciale atât în Imperiu, cât şi cu Viena şi Sankt Petersburg, ambianţa otomană în care Vladimirescu a activat oferind o cheie aparte de interpretare a revoluţiei.

Ultima parte a expoziţiei, dedicată memorializării celui ce va ajunge element identificator pentru momentul 1821, este şi cea mai semnificativă.

Expoziţia  aceasta a fost realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional Belgrad şi Muzeul Naţional de Istorie din Atena şi va rămâne deschisă la Palatul Suţu până pe data de 27 iunie.

 

Lasă un răspuns