28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Expoziţia „Chimonoul întâlneşte ia”, deschisă la Bucureşti timp de o lună

Foto: news.ro

Expoziţia „Chimonoul întâlneşte ia”, care prezintă în oglindă simboluri ale culturii nipone şi ale culturii autohtone, va putea fi admirată la Arcub timp de o lună.

Vernisată de Ziua Internaţională a Iei, expoziţia marchează  în acest an și  100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România.

Este important de știut că ea va putea fi vizitată în perioada 24 iunie – 22 iulie, în sălile Gabroveni şi Lipscani şi este organizată sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România, de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte şi Arcub.

La evenimentul de lansare de joi, de la ora 17:00, vor participa ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii şi Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi membri ai comunităţii Domniţe cu Altiţe.

Obiectele expuse sunt chimonouri şi ii de colecţie create de Iulia Gorneanu şi Mihaela Bădin Chilian, prezentate într-un discurs vizual atemporal, creat cu ajutorul artistei japoneze Ayako Funatsu.

„Chimonoul este cunoscut ca una dintre cele mai apreciate piese vestimentare din lume. Designerii contemporani reactualizează modelele şi integrează elemente tradiţionale în ţinute confortabile, uşor de purtat, în acord cu viaţa noastră de zi cu zi. În această expoziţie puteţi admira 20 de chimonouri din a doua jumătate a secolului XX, parte a colecţiei Iuliei Gorneanu”, a transmis Ayako Funatsu, consultant al expoziţiei, potrivit news.ro.

Iulia Gorneanu, curatoarea expoziţiei, a precizat: „Atât ia, cât şi chimonoul (atunci când sunt piese autentice) vorbesc despre statutul, vârsta, prestigiul în comunitate şi personalitatea femeii care le poartă. Există ii şi chimonouri de sărbătoare şi de zi cu zi, ceremoniale, de nuntă, de doliu. Rafinamentul acestor veşminte le aduce împreună în expoziţie pentru a spune o poveste despre conectarea cu valorile identitare, într-un an centenar ce uneşte două culturi îndepărtate, construite pe un strat străvechi cu valenţe comune”.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 24 iunie – 22 iulie, zilnic, între orele 14:00 şi 20:00, la Arcub. Accesul publicului este liber.