17 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Expoziţia „Călătorii în timp” prezintă 125 de lucrări la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” din Bacău

Foto: News.ro

Simpozionul Naţional de Estetică, un eveniment cu tradiţie desfăşurat la Centrul de Cultură „George Apostu”, va debuta joi, 11 noiembrie,  cu vernisarea expoziţiei „Călătorii în timp”. Găzduită în perioada 11 noiembrie – 22 noiembrie de Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” din Bacău, expoziţia cuprinde un fond de 125 de lucrări de pictură, sculptură, grafică şi fotografie, semnate de 37 de artişti. Lucrările prezentate publicului sunt realizate de artişti români şi străini, pe parcursul a cinci ediţii ale „Rezidenţei Tescani”.

Taberele de la Tescani iniţiate de artistul băcăuan Ilie Boca, iar de cinci ani continuate ca  o moştenire culturală şi trecute-n actualitate sub denumirea „Rezidenţei Tescani” de artistul Ovidiu Ungureanu, este un eveniment care reuneşte an de an, într-un adevărat cantonament artistic, pictori, sculptori, graficieni, fotografi, ceramişti şi metalişti români care sunt invitați în spirit creativ să realizeze lucrări inspirate de farmecul aparte al Tescaniului.

„Tescaniul de care azi ne despărţim este altul decât cel care ne-a deschis porţile acum zece zile, când ne-am adunat, puşi împreună de organizatorii ediţiei 2021 a Rezidenţei Tescani. L-am înţeles, întâi de toate, ca loc de întâlnire. Întâlnire colegială între pictori, graficieni, ceramişti, fotografi, caligrafi, muzeografi, istorici ai artei. Tescaniul este un fundal pe care s-au trasat relaţii umane speciale, spaţiu al bucuriei, efervescent şi provocator. A produs coagulare, climat. Amestecurile n-au fost numai de culoare, cum ar fi de aşteptat într-o rezidenţă artistică, s-au combinat zelul intelectual cu buna-dispoziţie, sobrietatea compoziţiilor cu „ebrietatea” îmbietoare a umorului. De toate cele bine-făcătoare simţurilor am avut parte în această rezidenţă: frumos, firesc, plăcere, ludic, excentric, şoapte, miresme, fantasme. Artiştii s-au lăsat provocaţi de peisajul şi ambianţa Tescaniului, au lucrat mult, dar, mai ales, au lucrat bine. Nu-i uşor lucru! Un loc nou te obligă să ieşi din tine, să pui în mişcare un potenţial pe care nu-l puteai anticipa. Ni s-a repus în drepturi bucuria simţurilor. Ne luăm rămas bun cu o senzaţie de plenitudine, cu o mulţime de proiecte noi şi cu pofta de a le face”, a declarat  curatorul Maria Paşc, potrivit unui comunicat News.ro.

Lucrările prezentate în cadrul expoziţiei „Călătorii în timp” se află în custodia comună a artistului Ovidiu Ungureanu, fondatorul Chromatique Photo Studio & Art Gallery, şi a colecţionarului Iosif Cernic.

Este important de știut că expoziţia „Călătorii în timp” poate fi vizitată respectând orele de funcţionare a instituţiei şi normele de prevenire a pandemiei de coronavirus.

Print Friendly, PDF & Email