Exploatările forestiere şi zonele de depozitare deşeuri vor fi urmărite prin satelit

Foto: news.ro

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că a fost lansată procedura de achiziţie publică pentru realizarea hărţilor satelitare prin care vor fi monitorizate exploatările forestiere, balastierele şi depozitele de deşeuri, potrivit Agerpres.

“O să folosim sateliţi civili şi nu numai pentru ca să scanăm întreg fondul forestier şi pentru ca să primim alerte ori de câte ori constatăm că dispare din coronamentul copacilor. Sistemul ne va alerta în mod automat şi vom putea să trimitem de urgenţă Garda Forestieră sau alte instituţii ale statului pentru a verifica. Intenţionăm să folosim hărţile satelitare nu doar la combaterea tăierilor ilegale de păduri, ci şi la depistarea depozitelor ilegale de deşeuri, la depistarea zonelor în care se incendiază în mod ilegal deşeuri şi chiar la monitorizarea exploatărilor de balast din România, pentru că acurateţea satelitului este una extrem de mare, ne pot comunica date cu o rezoluţie până la jumătate de metru pe pixel”, a spus ministrul Mediului.

El nu a putut preciza când va deveni operaţional programul, arătând că totul depinde de momentul în care se va încheia procedura de achiziţie a serviciilor.

Ministrul a precizat, totuşi, că acest contract va fi semnat în primă fază pentru o perioadă de 2 ani.