21 martie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Evenimente speciale, în weekendul de deschidere a Programului “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii”

Foto: Agerpres

Peste 130 de evenimente vor avea loc în weekendul de deschidere (17-19 februarie) a programului “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, a anunţat primarul Dominic Fritz.

Orașul Timişoara va da startul oficial pe  data de 17 februarie programului “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, cel mai mare eveniment cultural din istoria oraşului, pe tot parcursul anului fiind programate să se desfăşoare peste 1.000 de evenimente culturale, potrivit unui comunicat Agerpres.

“Mesajul meu către români, fie că trăiesc în oraşele României sau în străinătate, este că în 17 februarie locul în care trebuie să fiţi este Piaţa Unirii din Timişoara. Este sărbătoarea tuturor şi fiecare e binevenit. Luaţi-vă prietenii, spuneţi-le vecinilor, chemaţi-vă familia şi veniţi la deschiderea oficială a Timişoarei Capitală Europeană a Culturii. Am ales un loc simbolic pentru istoria noastră recentă – Piaţa Unirii -, locul în care la 3 august 1919 trupele române au ajuns în Timişoara şi astfel oraşul nostru a devenit teritoriu românesc. Acum, în acelaşi loc, Timişoara îşi reafirmă identitatea şi rolul european, într-un loc încărcat de multiculturalitate, inovare, toleranţă şi diversitate. Împreună la Timişoara pe 17 februarie”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Potrivit sursei citate, ceremonia va debuta cu un moment simbolic în care oraşului îi va fi înmânat Premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligaţiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.

“Avem şansa istorică să schimbăm percepţii şi să demolăm prejudecăţi. Să folosim povestea europeană a Timişoarei pentru a crea un nou destin european pentru România şi să ne repoziţionăm ca oraş pe harta Europei. Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, un an care va intra în istoria oraşului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialităţi naţionale şi internaţionale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a ținut să evidențieze primarul.

Print Friendly, PDF & Email