28 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Eurostat: România, cel mai mare deficit guvernamental din UE

Foto: monitorulcj.ro

România a avut cel mai mare deficit guvernamental, la nivelul UE, în raport cu Produsul Intern Brut în primul trimestru din acest an. Potrivit ziare.com, deficitul guvernamental în România a fost de 4,5% din PIB, comparativ cu cel din zona zero de 0,5% sau al UE de 0,6% din PIB.

Mai mult, datele Eurostat arată că România s-a clasat pe primul loc și la creșterea deficitului în primul trimestru al acestui an, în comparație cu ultimul trimestru din 2018. S-a înregistrat un avans de 1,7 puncte procentuale, de la 2,8% s-a ajuns până la unul de 4,5% din PIB.

La finalul primului trimestru din 2019, România se situa în rândul statelor membre cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale, cu 34,1% din PIB. Statele ce aveau un nivel mai redus au fost Estonia (8,1% din PIB), Bulgaria (21,2%), Luxemburg (21,3%), Danemarca (33,6%) și Cehia (34%).

Sistemul european al conturilor economice integrate, definește deficitul public ca fiind necesarul net de finanțare. Sectorul general guvernamental este format din subsectorul central, de stat, local și fondul de securitate socială.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns