Europa ar putea alimenta întreaga planetă cu energia eoliană produsă

Foto: news.ro

Fermele de energie eoliană din Europa au un potențial enorm și pot atinge necesarul energetic pentru întreaga lume, potrivit unui studiu recent.

Sistemele de captare a energiei generate de vânt din Europa au potenţialul de a produce de 100 de ori mai multă energie decât în prezent, se arată într-un studiu comun al universităţilor din Sussex şi Aarhus.

Mai mult, dacă toate fermele eoliene actuale şi-ar atinge potenţialul maxim, acestea ar ajunge să producă în total 52.5 TW, adică 1 MW pentru fiecare 16 cetăţeni europeni.

Autorii studiului susţin că acesta este atât de complet şi bine documentat încât ar trebui folosit de autorităţi pe viitor pentru punerea la punct a strategiei de dezvoltare a fermelor eoliene.

Cercetătorii sunt de părere că nu mai puţin de 46% din suprafaţa continentului poate fi folosită cu succes pentru găzduirea acestor ferme şi producţia eficientă de energie eoliană.

Autorii studiului au calculat că mai pot fi instalate peste 11 milioane de turbine pe o suprafaţă de cel puţin 5 milioane de kilometri pătraţi. Energia generată astfel ar ajunge la 497 EJ.