Energia eoliană, motiv de dispută pe două insule din Grecia

Foto: digi24.ro

Grecia vrea să implementeze în insulele paradisiace din Marea Egee un proiect de energie eoliană. Investițiile în sursele regenerabile sunt prietenoase cu mediul, dar locuitorii de pe insulele Tinos și Icaria au ceva temeri, potrivit digi24.ro.

Aceștia se tem că parcurile eoliene vor duce la distrugerea patrimoniului natural și cultural.

Icaria s-a mai confruntat și cu alte efecte neplăcute provocate de proiecte de anvergură. O vale odinioară luxuriantă a căpătat înfățișarea unui peisaj lunar ca urmare a amplasării unei centrale hibride. Fenomenul de eroziune a solului a atins deja cote extreme. Versanți întregi alunecă la vale frecvent, mai ales în zonele unde se lucrează la infrastructura rutieră.

Munții oferă adăpost nu doar turmelor de capre, ci și apicultorilor. Dacă aici vor fi construite mori de vânt, Vangelis va fi nevoit să-și mute stupina.

„Le-ar dăuna albinelor. Nu aș mai putea amplasa stupii lângă turbinele eoliene din cauza undelor electromagnetice, care le-ar face să-și piardă orientarea”, spune Vangelis Lombardas, apicultor.

Primele turbine au fost instalate deja și, până în 2025, Icaria ar trebui să fie conectată de Atena printr-un cablu subacvatic.