Drumuri închise și cabane evacuate. Ghețar de pe Mont Blanc, pe cale să se prăbușească

O bucată uriașă din gheţarul Planpincieux, de pe Mont Blanc, se poate desprinde în orice moment. Autorităţile italiene au restricţionat accesul pe două drumuri şi au evacuat mai multe cabane din împrejurimi, potrivit BBC.

Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă se pot desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses.

Primarul comunei Courmayeur, Stefano Miserocchi, a semnat un ordin privind închiderea drumurilor de pe Val Ferret, după ce experţii au avertizat că o porţiune din gheţar s-a dislocat, deplasându-se cu o viteză de 50-60 de centimetri pe zi. Cabanele montane din zona Rochefort au fost evacuate ca măsură de precauţie.

“Aceste fenomene ne arată din nou că muntele este extrem de vulnerabil şi că trece printr-o perioadă de schimbări majore, cauzate de factori climatici”, a spus Miserocchi.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Protejarea Naturii, aproape jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără gheţari până în 2100 dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la rata actuală.