Dr. Rafila: Cazurile COVID vor creşte, nu s-au stabilizat

Medicul Alexandru Rafila, reprezentanul României la OMS, ne dă veşti proaste în plină pandemie, după noua serie de măsuri restrictive luate de autorităţi.

El e de părere că numărul de cazuri noi de coronavirus va continua să crească şi în perioada următoare, în contextul în care pare  că noile măsuri impuse de autorităţi nu au efectul aşteptat, potrivit romaniatv.net.

În plus, medicul spune că situaţia la noi nu s-a stabilizat, dovadă fiind numărul mare de cazuri noi COVID înregistrat ieri, 18 noiembrie şi anunţat de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

“Lucrurile nu s-au stabilizat. Chiar dacă am avut un așa-zis platou în ultimele 2-3 săptămâni, am rămas cu un număr foarte mare de cazuri noi care, în mod evident, pun la încercare capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Trebuie să vedem care va fi trendul în perioada următoare.

Eu cred că va exista o creștere, pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate nu sunt eficiente. Se pare că de o o zi la alta se acumulează mii de cazuri care nu sunt alocate. În cazul acelor persoane anchetele epidemiologice se desfășoară foarte târziu și acest lucru favorizează transmiterea. (…) Noi trebuie să ne asigurăm că stopăm transmiterea ca să existe un efect al măsurilor luate de autorități”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

Dr. Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a mai menționat că speră ca situația să se stabilizeze, în România și autoritățile să nu fie nevoite să introducă măsuri mai dure după 6 decembrie, dată  în care   vor avea loc alegerile parlamentare.