Două utilaje amfibii curăţă vegetaţia acvatică de pe râul Dâmboviţa

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea execută zilnic, cu ajutorul unui utilaj amfibiu, lucrări de îndepărtare a excesului de vegetaţie acvatică a râului Dâmboviţa, a anunţat Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR).

“Intervenţiile vor continua şi în perioada următoare, în funcţie de condiţiile hidrometeorologice, cât şi de programul de uzinare al acumulărilor din amonte”, se menţionează în comunicat.

Anul acesta asistăm la un fenomen de explozie a vegetaţiei acvatice care este amplificată de temperaturile neobişnuit de ridicate din perioada actuală. De altfel, cele mai afectate sunt zonele cu viteze mici şi adâncimi reduse ale apei, aşa cum este cursul amenajat al râului Dâmboviţa în Bucureşti.

“Putem afirma că şi această explozie de vegetaţie acvatică de la nivelul apei este tot o consecinţă a fenomenelor extreme cu care ne confruntăm în ultima perioadă de timp. Schimbările climatice nu modifică doar cauzele şi tipul de producere a unor fenomene hidrometeorologice periculoase, aşa cum sunt inundaţiile, ci influenţează şi modul de comportare a apei, din punct de vedere al ecosistemului său acvatic”, a declarat Ervin Molnar, directorul general al ANAR.