3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Două oraşe din Suedia şi Finlanda au cel mai curat aer din Europa. Pe ce locuri sunt orașele din România

Foto: Profimedia Images

Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui top al Agenţiei de mediu a Uniunii Europene. În clasamentul celor 320 de localități monitorizate sunt și 3 orașe din România, dar acestea se află în zona „roșie” a localităților poluate, potrivit digi24.ro.

Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen.

Lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa.

Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului (zona verde) în timp ce 123 au avut o poluare moderată (zona galbenă) şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă (zona verde).

Majoritatea oraşelor situate în partea inferioară a clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei.

Tot aici sunt însă și 3 orașe din România. Bucureștiul este pe locul 263, Timișoara – pe 267, iar Brașovul are cea mai slabă calitate a aerului, situându-se pe locul 273.

Clasamentul a acoperit ultimii 2 ani şi nu a inclus toate oraşele europene, omisiuni cauzate de lipsa unor date comparabile.