24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

“Dor de Viscri” – primul album fotografic dedicat celui mai vizitat sat din România

Foto: News.ro

Doi fotografi români, Rareş Beşliu şi Adrian Năsturică, au lansat „Dor de Viscri” ce reprezintă primul album fotografic despre Viscri, ilustrat prin 86 de imagini unice, însoţite de povestea satului, scrisă în trei limbi (română, germană, engleză), potrivit unui comunicat News.ro. 

Tipărită în România, cu drag de ţară, „Dor de Viscri” este o carte realizată la cele mai înalte standarde de calitate, după modelul celor mai renumite albume fotografice din lume. Blocul de carte este cusut, coperta este de tip hardcover, caşerată, cu inserturi de hârtie colorată în masă.

Albumul cuprinde 244 de pagini şi este structurat în două părţi. Prima este povestea satului în cuvinte, scrisă de Ioana Flangea, ce poate fi citită ca pe o carte de beletristică plină de emoţie. A doua parte se răsfoieşte ca un album de artă fotografică, ce cuprinde 86 de fotografii, atent alese de cei doi fotografi, din peste 20.000 de cadre. Sunt fotografii care reuşesc să transpună cu totul cititorul în lumea satului şi surprind atât locuitorii, cât şi arhitectura caselor, natura sau scene rurale, autentice, din viaţa de zi cu zi.

„Casa albastră, cu gutui în geam, pe care am găsit-o în Viscri, mi-a deşteptat dorul de copilărie, de locul acela sacru, tainic, numai al meu” – sunt cuvintele care deschid cartea şi tot ele exprimă cel mai bine începutul aventurii de a publica un album fotografic.

Rareş Beşliu spune că: „Dor de Viscri a plecat de la un gând frumos şi încă nu ne vine să credem că a devenit realitate. Ţin minte şi acum că mergeam spre Târgu Mureş şi am văzut indicatorul către Viscri, 13 km la stânga. Auzisem de el, dar nu-l vizitasem niciodată. Am vrut să fac un popas scurt, dar m-am îndrăgostit şi din acel moment nu mi-am dorit altceva decât să iau la pachet viaţa de acolo şi să o putem oferi şi altora, sub forma unei cărţi de acest fel. E vorba despre viața satului de ieri și de azi, cu tradiții neîntinate și oameni buni, care sfințesc locul și îl fac să arate mai viu decât la nașterea lui. Pentru asta, le mulţumim!”

De fapt, acest albumul a fost conceput în ideea  de a purta cititorul în natură, pe ulițe, printre case și acasă. Îi prezintă acestuia o nouă lume, văzută prin obiectivul a celor doi fotografi îndrăgostiți de Viscri, satul care l-a fermecat chiar și pe prințul Charles şi care face parte din patrimoniul UNESCO.

„Dor de Viscri” este disponibil pentru comadă în librăriile Cărtureşti din ţară sau online la: http://raresbesliu.com/dor-de-viscri-album-fotografic.