Donald Trump suspendă finanţarea către Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Foto: news.ro

Preşedintele Donald Trump a declarat că a dat instrucţiuni administraţiei sale să suspende finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pe motiv că agenţia a „eşuat în misiunea sa de bază” privind răspunsul la epidemia de Covid-19, relatează BBC, preluat de news.ro.

„Ordon administraţiei mele să oprească finanţarea în timp ce are loc o analiză pentru a stabili rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în grava gestionare proastă şi muşamalizarea răspândirii coronavirusului”, a spus Trump la o conferinţă de presă care a avut loc la Casa Albă.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus ulterior că „nu este momentul” să fie reduse fondurile OMS.

SUA este cel mai important finanţator al OMS, care oferă aproximativ 400 de milioane de dolari pe an, puţin sub 15% din bugetul total al agenţiei.

Contribuţia Chinei în 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari, iar aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finanţări voluntare.

Organizaţia a lansat un apel în luna martie pentru 675 de milioane de dolari, în sprijinul luptei împotriva pandemiei şi este aşteptat să relanseze un altul pentru 1 miliard de dolari.