21 martie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Doi români şi un francez urcă pe scena Ateneului Român în Finala Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional “George Enescu” 2022

Foto: News.ro

Cei trei finalişti ai Secţiunii de Vioară din cadrul Concursului “George Enescu” 2022 au fost anunţaţi duminică, în urma Semifinalelor ce au avut loc în 10 şi 11 septembrie. În Finala de pe 13 septembrie, pe scena Ateneului Român vor răsuna, în interpretarea celor trei tineri muzicieni, două capodopere muzicale, două dintre cele mai îndrăgite şi apreciate concerte pentru vioară din toate timpurile, compuse de Brahms şi Ceaikovski. Rezultatele au fost anunţate de juriul de specialitate duminică seara.

Doi dintre violoniştii care au reușit să se  califice în Finală, Ştefan Aprodu şi Maria Marica, au ales ca repertoriu Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms, considerat unul dintre cele mai faimoase concerte de vioară din istoria muzicii. Al treilea concurent, Grégoire Torossian va interpreta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, unul dintre cele mai renumite concerte pentru vioară dar şi unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic.

Trebuie menționat faptul că 12 concurenţi au luat parte la Semifinalele Concursului Internaţional „George Enescu” 2022, Secţiunea Vioară, care s-au desfăşurat în zilele de 10 şi 11 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti. Juriul de specialitate a decis duminică, 11 septembrie, concurenţii calificaţi pentru marea Finală a Concursului pentru Secţiunea Vioară. Aceştia sunt, în ordine alfabetică: Ştefan Aprodu (România), Maria Marica (România) şi Grégoire Torossian (Franţa).

Din juriul Secţiunii de Vioară la ediţia 2022 a Concursului Enescu fac parte: Dmitry Sitkovetsky (Preşedintele Juriului), Remus Azoiţei, David Grimal, Frank Huang, Simon James, Paul Kantor, Silvia Marcovici, Igor Petrushevski şi Krzysztof Wegrzyn.

Finala Concursului, Secţiunea Vioară, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Wilson Hermanto, va avea loc pe 13 septembrie, de la ora 18:00,  în Sala Mare a Ateneului Român. Biletele pentru Finala de Vioră, dar şi pentru celelalte concerte din cadrul Concursului, sunt disponibile în reţeaua EVENTIM.

Print Friendly, PDF & Email