Documentarul  românesc “Timebox” se va lansa în cinematografe

Foto: news.ro

  Documentarul  românesc “Timebox” se va lansa la cinematografele din România pe 6 decembrie. Acest film a fost premiat în cadrul mai multor festivalui internaționale: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jilhava unde a luat premiul pentru “cel mai bun film documentar” (în competiţia Between the Seas), TIFF 2019 unde a primit o menţiune specială din partea juriului şi Dokufest IDFF, în Kosovo, unde a fost premiat pentru “cel mai bun film” (în competiţia Balkan Dox).

Acesta  explorează puterea memoriei și conține o implicare profundă personală.  Imaginile de arhivă fac posibilă incursiunea în trecut, implicațiile filozofice şi politice ne fac să ne punem întrebări care  depășesc bariera poveștii filmului.

Filmările făcute de Ioan Matei Agapi în oraşul Iaşi, de-a lungul a 40 de ani, reprezintă acum cea mai mare arhivă personală din România filmată pe peliculă, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid şi petrecerile interne,  precum și imagini necunoscute până acum cu Ceauşescu,  Ion Iliescu, dar şi multe imagini cu familia Agapi. Rezultatul a fost  peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 şi 1990.

 Cea care a stat “în spatele”  acestui  documentar a fost regizoarea Nora Agapi. Ea  a filmat timp de 4 ani pentru documentar. A declarat că la început intenţiona să facă un film-portret despre tatăl ei, folosindu-se de arhiva lui “ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iaşi de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spaţii nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neaşteptată”.

Premiera “Timebox” va avea loc la Cinema Elvire Popesco, în prezenţa regizoarei Nora Agapi şi a producătoarei Monica Lăzurean Gorgan, vineri, 6 decembrie, începând cu ora 18:30.