22 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, premiat la festivalurile DocLisboa şi Ji.hlava

Foto: News.ro

 

Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, în regia lui Sebastian Mihăilescu, a fost ales cel mai bun film din Europa Centrală şi de Est şi a câştigat premiul pentru imagine la Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava şi a fost ales cel mai bun lungmetraj de debut (New Talent Award) la festivalul DocLisboa.

„Pentru mine tu eşti Ceauşescu” este un melanj experimental de documentar şi ficţiune, prezentat ca un portret al noii generaţii în încercarea de a găsi motivaţia din spatele acţiunilor tânărului Nicolae Ceauşescu, acum când acceptarea socială şi dorinţa de a fi important sunt la fel de prezente ca în anii ‘30.

Documentarul regizat de Sebastian Mihăilescu a fost proiectat, în premieră mondială, în competiţia internaţională a festivalului DocLisboa (21-31 octombrie), unde a primit New Talent Award, acordat pentru lungmetraj de debut.

Totodată, filmul a fost prezentat în secţiunea competiţională Opus Bonum din cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Ji.hlava ce a avut loc în perioada 26-31 octombrie, la Jihlava (Cehia).

Secţiunea Opus Bonum a cuprins o selecţie de 16 lungmetraje reprezentând producţii internaţionale de film documentar contemporan. Juriul a acordat distincţia Best Central and East European Documentary Film regizorului Sebastian Mihăilescu „pentru maniera ludică în care acesta recreează istoria României prin metoda reconstituirii, analizându-i în acelaşi timp pe cei care o interpretează, într-o naraţiune bazată pe auto-reflecţie”.

De asemenea, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu” a fost distins şi cu premiul Best Cinematography, ce i-a revenit directorului de imagine Barbu Bălăşoiu.

Lungmetrajul este un film experimental în care tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiţii pentru rolul lui Nicolae Ceauşescu în tinereţe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivaţia din spatele acţiunilor sale.

Adolescenţii pozează ca în fotografiile de arhivă, transformând în ficţiune o serie de documente oficiale şi acţionând unii asupra celorlalţi. Ei se raportează la Nicolae ca la un personaj de ficţiune, fără idei preconcepute, însuşindu-şi caracteristicile sale în funcţie de pasiunile lor, prin prisma clişeelor din cinematografia comercială.

În  distribuţia filmului se regăsesc atât actori profesionişti şi neprofesionişti: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuţ Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu, Mihai Topalov, Cristiana-Alexandra Gheorghe, Cristina Parancea, Alin Ilie Grigore şi Zhang Florin-Zhiyuan.

Print Friendly, PDF & Email