5 februarie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Documentar dedicat dansului popular ”Rândurile” a fost lansat în Muntenii de Sus

Foto: Consiliul Judetean Vaslui

Un film documentar care a fost dedicat dansului popular numit  “Rândurile”, specific comunei Muntenii de Sus, a fost lansat, marţi, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene.

Realizatorii documentarului “În rând” sunt Raluca Radu, solistă de muzică populară, absolventă de etnologie, originară din comuna Muntenii de Sus şi Bogdan Raba, fotograf, cei doi primind din partea autorităţilor locale diplome de “Purtători de patrimoniu” şi promisiunea înfiinţării unei asociaţii care să promoveze tradiţiile şi obiceiurile locale.

“La început ne-am gândit la un filmuleţ de cinci minute, pe care să-l difuzăm pe reţelele de socializare, însă am strâns un volum imens de documente şi imagini, pe care să le putem pune într-un film documentar”, a spus Raluca Radu, potrivit unui comunicat News.ro.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Trifan, a scos în evidență importanţa implicării în munca de păstrare şi promovare a tradiţiilor culturale specifice zonei Vasluiului.

“Este un proiect unic şi îi felicit pe realizatori, care acum culeg roadele unei munci de cercetare asidue. Poate ar trebui ca acest exemplu să fie multiplicat, iar Consiliul Judeţean Vaslui se va implica în promovarea unor obiceiuri şi tradiţii care dau identitate judeţului Vaslui, cum e cel de la Muntenii de Sus”, a  mai explicat  Ciprian Trifan, conform paginii de Facebook a instituţiei.

“Rândurile” este un obicei popular de Anul Nou unic în ţară, specific zonei Muntenii de Sus, în cadrul căruia flăcăii se adună în “rânduri” şi colindă din casă în casă pentru a le ura gospodarilor un an rodnic. Tinerii dansează în cerc şi vin cu o serie de strigături specifice, acompaniaţi de un instrument muzical numit trişcă. Obiceiul este unul foarte prezent în comunitatea locală şi potrivit cercetărilor, este menţionat în arhive încă din anul 1718.

Print Friendly, PDF & Email