Dezastrele climatice sunt tot mai dese. ONU, avertisment de ultimă oră

Ciclonul Idai a făcut prăpăd în sudul Africii

Un dezastru climatic se întâmplă în fiecare săptămână! Este avertismentul lansat de ONU care precizează clar că nu este vorba despre viitor, ci despre ce se întâmplă în prezent. Dezastrele climatice nu atrag atenția pe mapamond,  iar țările aflate în curs de dezvoltare trebuie să se pregătească pentru impactul profund al acestora, scrie The Gurdian, preluat de hotnews.ro

Se dau și câteva exemple.  Ciclonul Idai și Kenneth în Mozambic sau seceta din India, sunt dezastre care atrag atenția presei în toată lumea. Adaptarea la criza climatică nu mai este cosiderată o problema pe termen lung, ci una care are nevoie de o investiție imediată, în prezent.“Nu este vorba despre viitor, este vorba despre ce se întâmplă acum”, a spus Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general ONU pentru reducerea riscurilor de dezastru.

Ciclonul Kenneth a lovit coasta de Est a Africii (foto: cnnespanol.cnn.com)

Costurile provocate în urma dezastrelor climatice sunt de 520 miliarde de dolari pe an. Iar costurile adiționale ale construirii infrastructurii rezistente la efectele încălzirii globale sunt de doar 3% în următorii 20 de ani.

Investitorii pun accentul pe “atenuare”, respectiv pe reducerea emisiilor de gaze, pe când mai importantă ar fi normalizarea standardelor pentru noi tipuri de infrastructură. Motivul evident este pentru ca acestea să nu fie la fel de vulnerabile la efectele inundațiilor, secetei, furtunilor sau condițiilor de vreme extreme. Prevenirea dezastrelor cu impact mai mic  poate fi realizată prin implementarea unor sisteme de acces către apa potabilă în caz de secetă sau prin sisteme împotriva inundațiilor.

Mami Mizutori a mai spus că  sunt necesare revizuiri și la reglementările pentru construcții.