Destinaţiile ecoturistice din România vor fi promovate într-un program în premieră

O inițiativă interesantă va fi pusă în aplicare în următoarea perioadă. Se pare că cele mai frumoase destinații ecoturistice din țara noatră vor fi  promovate în cadrul unei inițiative numite “Săptămânile ecoturistice ale României” ca parte a unui program care se va derula în premieră în România.

“Pentru şapte săptămâni la rând vom arăta publicului câte un film despre cele mai spectaculoase, frumoase, pline de farmec eco-destinaţii, văzute prin obiectivul fotografului de natură Mihai Moiceanu. Primul lansat, astăzi (26 noiembrie – n.r.), este trailerul Descoperă Eco-România. Apoi, pe rând, pe canalul de Youtube Descoperă Eco-România vom avea săptămânal filme despre Ţara Haţegului – Retezat, Ţinutul Zimbrului, Eco Maramureş, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Ţara Dornelor, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei”, se arată într-un comunicat transmis  de AGERPRES.

Iniţiativa de promovare “Săptămânile ecoturistice ale României” reprezintă o parte a programului “Dezvoltarea destinaţiilor ecoturistice în România”, o “mișcare” comună a Romanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, fiind  implementat de şapte unităţi de management de destinaţie, coordonate de Asociaţia de Ecoturism din România.

Destinațiile vizate cumulează o ofertă de 200 de produse şi servicii, puse la dispoziție  pentru toți cei care iubesc natura, mișcarea în aer liber, taifasul cu localnicii și mâncarea gustoasă.

Pentru a face posibil acest proiect,  în reţeaua ecoturistică, sunt peste 180 de pensiuni, peste 1700 de kilometri de trasee de drumeţie, cicloturism şi trasee tematice. De asemenea, s-a depăşit cifra de 100 de mii de turişti găzduiţi, cu peste 250.000 de înnoptări.

“Suntem în acest moment, după un demers de peste cinci ani, în care s-a lucrat profesionist la nivelul fiecărei destinaţii, pe infrastructură ecoturistică, calitatea serviciilor, informare şi semnalizare”, a declarat Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România.

În legătură cu acest proiect, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, László Potozky a declarat:  “Este o premieră pentru România existenţa unui program de finanţare pe un subiect bine definit cum este destinaţia de ecoturism, pe o durată aşa de lungă. Vorbim de două module de finanţare de 4 ani fiecare, care au început în 2015 şi vor continua cel puţin până în 2023”.

Programul stimulează profesionalizarea managementului destinaţiilor de ecoturism şi reuşeşte să propulseze reţeaua de destinaţii sub brand-ul Descoperă Eco-Romania pe piaţa naţională şi internaţională de turism. Acestă inițiativă genereză un impact semnificativ în zonă, fiind estimat la peste 30 de milioane de lei anual, direct în economia locală, peste 550 de antreprenori locali implicaţi şi peste 140 de locuri de muncă create direct de dezvoltarea destinaţiilor, toate acestea fiind posibile în urma unei finanţării de peste 3,5 milioane de dolari, în primii 4 ani.

Mai exact, destinaţia de ecoturism este o zonă în care există cel puţin o arie protejată,  de exemplu un parc naţional, o rezervaţie naturală sau un sit Natura 2000 şi unde dezvoltarea şi oferta turistică reprezintă rezultatul  colaborării între afacerile locale, primării şi administratorul ariei protejate. Autoritățile  oferă recunoaștere  conceptului  de destinaţie de ecoturism, țara noastră având în premieră  internațională un sistem de evaluare şi certificare a acestor destinaţii.

Până în  prezent au fost evaluate şi recunoscute cinci destinaţii de ecoturism: Eco Maramureş, Zărneşti – Piatra Craiului, Ţinutul Zimbrului, Ţara Haţegului – Retezat şi Ţara Dornelor.