Depozite de microplastic pe Everest, care arată că natura este în pericol

Foto: Getty Images

Oamenii de știință au identificat depozite de microplastic pe muntele Everest, la peste 8.000 de metri altitudine, unde au ajuns particulele care pun în pericol ecosistemele, otrivit digi24.ro.

Probele colectate de pe cel mai înalt munte din lume au o mulțime de microplastice prezente, iar cauza este deocamdată controversată. Fibrele de poliester, acril, nylon și polipropilenă au fost găsite pe munte, iar cercetătorii au două ipoteze: provin fie de la echipamentele de munte de înaltă performanță care utilizează acest materialele, fie au fost aduse de vânt.

Cea mai mare concentrație a fost găsită în tabăra de bază, 79 de fibre microplastice pe litru de zăpadă, care este un nivel ce dăunează ecosistemelor.

Începând cu anii `50, materialele plastice au fost utilizate din ce în ce mai mult datorită caracterului practic și durabilității lor. Cu toate acestea, acele calități creează, în mare parte, criza globală de mediu pe care o vedem astăzi. Acum există o recunoaștere globală a necesității de a lua măsuri, a spus profesorul Richard Thompson.