29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Defrișările la nivel mondial au ras o suprafață de aproape două ori cât România

Foto: Getty Images

Peste 43 de milioane de hectare de pădure, o suprafață de aproape două ori mai mare decât cea a României, au fost defrișate pe cele 24 de fronturi majore ale despăduririlor din întreaga lume între 2004 şi 2017, potrivit digi24.ro.

Cele 43 de milioane de hectare defrișate reprezintă o suprafață de 430.000 de kilometri pătrați, de aproape două ori mai mare decât a României (238.000 km2).

Cauza principală a defrișărilor este agricultura comercială, în special în America de Sud. Sectorul minier, dar şi infrastructura, în particular cea rutieră, alături de industria forestieră şi agricultura de subzistenţă, în special în Africa, sunt, de asemenea, factori importanţi pentru defrişări.

Pădurile rămase sunt degradate

Cele mai afectate zone sunt Amazonia braziliană, regiunea Cerrado din Brazilia, Amazonia boliviană, Paraguay-ul, Argentina, Madagascar şi insulele Sumatra şi Borneo din Indonezia şi Malaezia.

Regiunea braziliană Cerrado este, spre exemplu, în principal afectată de dezvoltarea agriculturii, cu o pierdere de 3 milioane de hectare de pădure între 2004 şi 2017 şi o dispariţie de peste 30% din suprafaţa sa forestieră totală din 2000.

Potențială sursă de epidemii

Această fragilizare pune în pericol ecosistemele vulnerabile pe care aceste păduri le adăpostesc şi, prin urmare, habitatele multor specii, favorizează contactul dintre speciile sălbatice şi oameni şi, în consecinţă, trecerea către oameni a bolilor de origine animală (zoonoze), aşa cum a ilustrat-o pandemia de COVID-19.

În septembrie anul trecut, un raport al FAO, agenţia ONU care supraveghează acest sector, a avertizat că pădurea a pierdut “aproape 100 de milioane de hectare” pe planetă în două decenii.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns