16 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Debitul Dunării va scădea îngrijorător! Ce spun autoritățile

Debitul fluviului Dunărea va scădea îngrijorător în perioada următoare! Valorile se vor înregistra sub media multianuală a lunii iulie și august, scrie dcnews.ro, care prezintă prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor pentru perioada 25 iulie-1 august.

“Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele patru zile până la valoarea de 2.800 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de creştere la sfârşitul intervalului, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 mc/s) şi august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând primele două zile când vor fi relativ staţionare pe sectorul Călăraşi – Brăila şi ultimele zile ale intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele”, precizează INHGA.

Cât despre prognoza hidrologică pe râuri, până în dimineaţa zilei de 1 august, debitele vor fi în general staţionare. Există însă și excepții în partea a doua a intervalului, când râurile din zonele de deal şi munte din jumătatea de vest a ţării unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării.

“Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri aferente zonelor de deal şi munte, cu precădere în partea a doua a intervalului, ca urmare a precipitaţiilor sub forma de aversă cu caracter torenţial, temporar accentuat, prognozate”, mai menţionează INHGA.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns