Debitul Dunării va depăși mediile multianuale în iulie și august

Hidrologii anunță o creștere mare a debitului Dunării în următoarele luni. Foto: radioconstanta.ro

Debitul fluviului Dunărea va fi cu mult peste mediile multianuale, în iulie și august, potrivit informațiilor oferite de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). În septembrie, debitul nu va depăși media estimată de hidrologi.

Debitul Dunării pe secțiunea Baziaș este estimat la 6.200 metri cubi/secundă (mc/s), în luna iulie. După cum relatează jurnaliștii de la hotnews.ro, pentru această perioadă, valoarea medie multianuală este de 5.350 mc/s. Pentru luna august, hidrologii estimează un debit maxim al Dunării de 5.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 4.300 mc/s.

Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanți, precum și viituri rapide. Efectele pot fi devastatoare pentru anumite zone de deal și munte din cauza precipitațiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial.

În luna august 2019, regimul hidrologic va avea valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi Buzău şi la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare pe celelalte râuri.